Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta

 

sałatka z burakami, ryżem i serem feta

fot. mat. prasowe Sawex Britta

 

Lekka, smaczna i pożywna sałatka z ryżem i pieczonymi burakami. Idealna jako przekąska, lunch czy szybka kolacja.

Składniki:

1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta

2 małe buraki

garść jarmużu

garść szpinaku

50g sera feta

1 ząbek czosnku

1 łyżka orzechów włoskich

4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

2 łyżeczki octu jabłkowego

Wykonanie:

Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić na mniejsze części.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.

Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.

Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.