
fot. mat. prasowe
Składniki:
2 opakowania kaszy gryczanej
1 pęczek zielonych szparagów
1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!
3-4 jajka ugotowane na twardo lub ugotowane po benedektyńsku
1 czerwona cebula
feta (opcjonalnie)
Sos:
100ml oliwy z pierwszego tłoczenia
po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztarda sarepska
sól, pieprz
Składniki na sos mieszamy i odstawiamy na bok. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie – główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6 min, do czasu aż będą chrupiące i miękkie. W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub “po benedyktyńsku”. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, aby się rozpuściło. Następnie nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary OLE!, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.