Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami i szparagami

sałatka z kaparami i szparagami

fot. mat. prasowe

Składniki:

2 opakowania kaszy gryczanej 

1 pęczek zielonych szparagów

1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!

3-4 jajka ugotowane na twardo lub ugotowane po benedektyńsku

1 czerwona cebula

feta (opcjonalnie)

Sos:

100ml oliwy z pierwszego tłoczenia

po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka musztarda sarepska

sól, pieprz

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy na bok. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie – główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6 min, do czasu aż będą chrupiące i miękkie.  W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub “po benedyktyńsku”. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, aby się rozpuściło. Następnie nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary OLE!, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.