Sałatka Escabeche

Sałatka Escabeche

Fot: Flickr/anneheathen

Escabeche oznacza danie, w którym występuje mięso marynowane. Hiszpanie podają je w sałatce, jako przystawkę do obiadu lub jako lekkie danie.

Składniki (na 4 porcje):

 – 1 szklanka oliwy z oliwek
 – 6 łyżek octu
 – sól i czarny pieprz
 – 2 łyżeczki musztardy Dijon
 – ¼ szklanki posiekanej cebuli
 – ½ łyżeczki drobno posiekanego czosnku
 – 2 szklanki dowolnego (ugotowanego, usmażonego czy zamarynowanego) mięsa, ryby lub tofu
 – 2 szklanki ulubionych ugotowanych warzyw: fasolki szparagowej, marchewki czy ziemniaków
 – 6 szklanek mieszanki sałat

Jak przygotować sałatkę Escabeche

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, musztardę Dijon, cebulę i czosnek. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze solą i pieprzem. Do drugiej miski włóż mięso lub rybę i polej sosem, wymieszaj. Włóż do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Przed podaniem rozłóż warzywa w miseczkach, a na nie połóż zamarynowane kawałki mięsa lub tofu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.