Rybne tortille

Rybne tortille

Fot: Photogenica

Rybne tortille pasują do diety Paleo. Oryginalny przepis oparty jest na rybie miecznik, ale możesz przygotować je na dowolnych filetach.

Składniki (na 12 porcji)

– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżki mielonej papryki ancho
– 1 łyżka mielonej papryki chipotle
– 2 drobno posiekane ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól
– 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
– ½ szklanki soku z pomarańczy
– 6 łyżek soku z limonki
– 1 kg filetów z miecznika pokrojonych w cienkie paski
– 1 oczyszczony, pokrojony w kostkę ananas
– 1 drobno posiekana papryczka jalapeno
– 2 łyżki posiekanej kolendry
– 12 podgrzanych placków tortilla

Jak zrobić rybne tortille

W średniej wielkości garnku na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj chipotle, ancho, smaż przez 2 – 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj czosnek, oregano, kolendrę, 2 łyżeczki soli, gotuj przez kolejne 30 sekund. Dodaj przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 sekund. Dodaj sok pomarańczowy, 2 łyżki soku z limonki. Gotuj od czasu do czasu mieszając przez kolejne 2 minuty. Zdejmij z ognia, przełóż do miski aż wystygnie. Dodaj mięso ryby, wymieszaj aby sos przykrył rybę. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny. Ananasa i japaleno nasmaruj pozostałą oliwą, przysmaż na małym ogniu. Rozgrzej piekarnik do 60 stopni. Na tacce do pieczenia rozłóż jalapeno z ananasem, dodaj sos z lodówki i pozostały sok z limonki. Piecz przez 3-5 minut. Na podgrzane placki tortilla rozłóż masę z rybą, zawiń placki i podawaj gościom.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.