Rozgrzewająca zupa z Afryki

przepis na zupę afrykańską

©topntp/Bank zdjęć Photogenica

Na jesienne wieczory polecamy afrykańską zupę. W smaku jest ostro-słodka. Pyszna.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • 1 drobno posiekana papryczka jalapeño
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 3 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego curry
  • ½ szklanki orzechów ziemnych
  • ¼ szklanki masła orzechowego
  • ½ szklanki liści jarmużu bez łodyg

Jak zrobić rozgrzewającą afrykańską zupę

Oliwę rozgrzej w dużym garnku postawionym na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i paprykę jalapeño. Przysmażaj przez 5-6 minut. Dodaj słodkie ziemniaki. Po 3-4 minutach dodaj pomidory, mleko kokosowe, wodę, przyprawy i orzechy. Wymieszaj składniki i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj masło orzechowe i jarmuż, starannie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 4-5 minut, aż całość się mocno zagęści.

 

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.