Rozbudzili nadzieję, że tequila wzmacnia kości

Rozbudzili nadzieję, że tequila wzmacnia kości

Fot: Photogenica

Tequila produkowana jest ze sfermentowanego soku niebieskiej agawy. Ma 35-55 procent alkoholu. Jest chlubą Meksyku. Ale czy może wzmacniać kości?

Tę odważną tezę postawili niedawno naukowcy w centrum naukowym Center for Research and Advanced Studies w Meksyku i niedawno opublikowali na portalu Science Daily. To wynik badań przeprowadzonych na myszach z objawami osteoporozy, którym przez kilka tygodni podawano substancje z niebieskiej agawy. Naukowcy odkryli, że agawa zwiększa (nawet o 50 procent!) poziom wapnia i magnezu w organizmie, substancji kluczowych dla zdrowych kości. „Substancje z agawy wzmocniły kości, nawet przy obecności osteoporozy” –  ogłosił szef zespołu naukowego Dr. Mercedes López. Niestety dodał też, że kolejne badania dowiodły, że dobroczynne działanie agawy znika, kiedy przerobiona jest na alkohol.
Cóż, nadzieja umiera ostatnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.