Rosół na jesień

rozgrzewająca zupa na jesień rosół

© RasulovS/Bank zdjęć Photogenica

Jesienią przejrzysty, esencjonalny rosół możesz wzbogacić czosnkiem i sokiem z cytryny.

Składniki (na 8 porcji):

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 drobno posiekane marchewki
  • 2 drobno posiekane pałki selera naciowego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • sól koszerna do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • ¼ szklanki białego, wytrawnego wina
  • 8 szklanek bulionu drobiowego
  • 2 kg kurczaka bez skóry, najlepiej piersi lub uda
  • 2 ½ szklanki szerokiego (np.: wstążki) makaronu jajecznego
  • 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić rosół na jesień

Oliwę rozgrzej w dużym garnku na średnim ogniu. Następnie wrzuć marchewki, seler, cebulę i czosnek, dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Po 8-10 minutach dodaj wino. Gdy całość się zagęści, można dodać mięso kurczaka i bulion, a potem doprawić do smaku solą i pieprzem. Zwiększ ogień, poczekaj aż rosół zacznie wrzeć, wtedy zmniejsz ogień. Gotuj 40-45 minut, aż kurczak będzie miękki. Po ugotowaniu, wyjmij mięso i oddziel je od kości i pokrój. Wrzuć je z powrotem do zupy, kości wyrzuć. Następnie dodaj makaron i gotuj go w rosole przez 6-7 minut. Po tym czasie, zdejmij garnek z ognia, dodaj pietruszkę, koperek, sok z cytryny. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Przeczytaj także

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.