Recenzja książki: Smakoterapia 2

Smakoterapia 2, Iwona Zasuwa, Edipresse, cena 49,90 zł

Fot: Edipresse

Piękna, kolorowa, pełna przepisów i dobrej energii książka. Chciałabym przyjść do autorki na obiad, a zwłaszcza na deser. Jestem też pod prawdziwym wrażeniem pracy, którą musiała wykonać, żeby nauczyć się gotować na nowo – to nie są przepisy typu „składnik X zastępujemy składnikiem Y”. Tu trzeba było wypracować cały nowy system – bardzo kreatywnych i zapewne smacznych – rozwiązań.

Ok, usuń z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie jest łatwo, zmiana będzie duża, zwłaszcza jeśli naprawdę masz na myśli wszystkie produkty (choć autorka dopuszcza miód, którego niektórzy weganie nie jedzą, używa też masła klarowanego). Ale przed tobą były osoby, ba! nawet całe kultury, z których doświadczenia możesz czerpać. Potem podnieś poprzeczkę – zrezygnuj z glutenu i nie szukaj produktów pozbawionych go w sposób sztuczny. Następny krok – cukier od dziś znika z twojej kuchni. A teraz, uwaga, uwaga! zrób tort urodzinowy dla dwulatka, który na pewno wyrazi swoją opinię wprost – i nie będzie jadł ciasta wyłącznie z grzeczności.

Przed takim właśnie wyzwaniem stanęła autorka książki. Iwona Zasuwa jest autorką bloga Smakoterapia.pl, a swoją własną dietę zmieniła, gdy okazało się to konieczne dla zdrowia jej dziecka. Musiała zrezygnować z glutenu, nabiału i cukru, zdecydowała się na kuchnię roślinną. Choć czytając jej książkę trudno może w to uwierzyć, gotowanie i pieczenie to tylko jej dodatkowe zajęcie. Z zawodu jest wokalistką sesyjną i chórzystką. Można ją np. usłyszeć i zobaczyć na koncertach Kayah.

Smakoterapię 2, jak łatwo się domyślić, poprzedziła Smakoterapia (1), oczywiście bestseller. Wszystko w tej książce jest kolorowe i bardzo zachęcające: zdjęcia potraw i fotografie szczupłej, promiennej autorki. Iwona Zasuwa zaczyna nietypowo, od deserów, a przepisy na słodycze zajmują połowę książki. Będą lizaki, bezy (bez jajek i cukru!), panna cotta i tiramisu (bez nabiału), batony, praliny i czekoladki. Orzechy, kasze, owoce, kakao i zastępniki cukru wystarczają, żeby kusić kolorami, kształtami i smakami. Część „wytrawna” książki to już po Mont Evereście deserów zwykła przechadzka, ale również niepozbawiona niespodzianek. Przepisy są szczegółowe, wręcz szczególarskie, widać, że autorka wiele przećwiczyła, żeby osiągnąć idealny smak.

Smakoterapia 2 to wspaniały przewodnik dla tych, którzy chcą ze swojej diety wykreślić równie dużo jak ona albo przynajmniej urozmaicić swój jadłospis, prawdziwy ratunek dla bezglutenowców i bezlaktozowców. Jednak z góry uprzedzam – nie będzie łatwo. To będzie wymagało uważnego i zapewne wiernego podejścia do przepisów. To rewolucja w przyzwyczajeniach i wyrzucenie do kosza wielu rzeczy, których już w kuchni nauczyło – z tą książką będziecie uczyć się na nowo.

Smakoterapia 2, Iwona Zasuwa, Edipresse, cena 49,90 zł

M.R.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.