Pulpeciki mięsne z warzywami

fot. mat.pras. holle.pl

Pulpeciki gotowane to lekka propozycja mięsna, którą można przyrządzić dzieląc na większe porcje lub malutkie mięsne kuleczki na jeden kęs. Przepis jest prosty, nie wymaga skomplikowanych składników, a pulpeciki wychodzą sprężyste, aromatyczne i pełne smaku.

W przepisie nie ma soli, jajka ani bułki tartej. Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką warzywną, w której składzie znajduje się tylko pełnoziarnisty ryż, kukurydza oraz dynia. Kaszka jest wartościowa odżywczo a także doskonale wypełnia i skleja mięsko. Mięso połączone z warzywami, odrobinką czosnku i majerankiem, ładnie pachnie już podczas gotowania, po przyrządzeniu jest aromatyczne, miękkie i smakuje dzieciom. Pulpeciki świetnie pasują do ziemniaków, ryżu, warzyw a nawet do makaronu. Idealne dla dzieci już po 12 miesiącu życia, lub dorosłych na lekkiej diecie eliminującej dania smażone.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/3 małej marchewki
  • 1/3 małej pietruszki
  • Natka pietruszki
  • Pół ząbka czosnku
  • Majeranek
  • 2 – 3 łyżki pełnoziarnistej kaszki warzywnej z dynią, ryżem i kukurydzą Holle
  • Sól – opcjonalnie

Przygotowanie:

Posiekać natkę, warzywa pokroić w maluteńką kosteczkę i wraz z mięskiem włożyć do miseczki, czosnek wycisnąć przez praskę i także dodać do miseczki. Całość dopełnić 3 łyżkami pełnoziarnistej warzywnej kaszki, oprószyć majerankiem i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Zagotować wodę w garnuszku i formować z mięsa kuleczki wkładając do gotującej się wody. Pulpety gotować ok 15 – 20 minut.

Porada: z takiej ilości składników wychodzi ok 7 – 8 pulpetów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.