Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną

Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną

Fot: mat. pras.

Składniki:

Pudding chia:

 3 łyżki nasion Chia
 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)

Mus ze śliwek kalifornijskich:

 200g śliwek kalifornijskich
 sok z dużej cytryny
 skórka otarta z cytryny
 8 łyżek wody

Do dekoracji:

 bita śmietana
 kawałki śliwek kalifornijskich
 listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Mleko podgrzej w rondelku. Gorącym mlekiem zalej nasiona Chia, całość energicznie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia, kilka razy mieszaj w tym czasie. W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich, całość udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.  

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz