Przepisy na pyszne domowe sosy

Przepisy na pyszne domowe sosy

Fot: Photogenica

Dobry sos potrafi odmienić smak nawet średniej jakości dania. Warto zatem mieć go pod ręką.

Domowy sos srirarcha

Jest ostry, wyrazisty, pasuje do każdego dania. Ten sos możesz przechowywać w lodówce nawet przez 3 miesiące!

Składniki:

– ½ kg czerwonych papryczek jalapeño
– 1/4 kg czerwonych papryczek serrano
– 1/3 kg zielonych papryczek jalapeño
– 4 ząbki czosnku
– ¼ szklanki cukru białego
– ¼ szklanki cukru brązowego
– 1 łyżeczka soli
– ½ szklanki octu spirytusowego
– 1 łyżeczka gumy ksantanowej

Jak zrobić domowy sos srirarcha

Papryki oczyść, drobno posiekaj i włóż do blendera. Dodaj czosnek, cukier i sól. Miksuj pulsacyjnie, aż całość zmieni się w jednolitą masę. Powstały sos przełóż do pojemnika (np.: słoik typu mason lub duża miska z plastikowym przykryciem) i zamknij tak, aby zostawić odrobinę przepływu powietrza. Pojemnik odstaw w suche miejsce. Poczekaj 2 dni. Przez kolejne 6-8 dni mieszaj sos 1-2 razy dziennie. Przelej go do blendera, dodaj ocet i dokładnie zmiksuj. Przetrzyj przez gazę, dodaj gumę ksantanową i jeszcze raz zmiksuj. Sos przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Domowy sos pesto

Ten sos wydobędzie nowy smak makaronu.

Składniki:

– 2 szklanki oliwy z oliwek
– 7 ząbków czosnku
– 2 szklanki prażonych orzechów włoskich
– sok z ½ cytryny
– 4 szklanki posiekanej bazylii
– 2 ½ szklanki startego sera parmezan
– 1 ½ łyżeczki soli koszernej
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Jak zrobić domowy sos pesto

Oliwę z oliwek, czosnek, orzechy i sok z cytryny zmiksuj w blenderze aż zmienią się w jednolitą masę. Dodaj bazylię (najlepiej na dwie raty) i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Powstały sos przełóż do dużej miski. Dodaj parmezan, sól i pieprz – dokładnie wymieszaj. Sos przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Domowy sos barbecue

To idealny sos to dań mięsnych.

Składniki:

– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 drobno posiekane ząbki czosnku
– 1/3 szklanki sosu sojowego
– 2/3 szklanki ketchupu
– 2 łyżki sosu Worcestershire
– 1 ½ łyżeczki mielonej papryki sriracha
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1 szklanka piwa porter
– 1/3 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka cebuli w proszku

Jak zrobić domowy sos barbecue

Postaw garnek na średni ogień. Dodaj oliwę. Gdy się zagrzeje, dodaj czosnek, przysmaż go przez 30 sekund, cały czas mieszając. Dodaj pozostałe składniki. |Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając. Gotowy sos przełóż do szczelnego pojemnika i kiedy wystygnie włóż do lodówki. Możesz go przechowywać przez 4 dni.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.