Deser na Dzień Ojca

tort na Dzień Ojca

fot. mat. prasowe

Kiedy brakuje słów, w naszym imieniu mogą przemówić czyny.  Może warto więc pomyśleć nad własnoręcznie przyrządzonym deserem dla taty? Przecież nie tylko kobiety lubią słodycze.

 
 
 

Tort Strażaka

Składniki:

Ciasto:

1 opakowanie biszkoptu Delecta
4 jaja
100 ml wody
 

Krem:

1 opakowanie kremu tortowego smak czekoladowy Delecta
350 ml mleka
100g masła
3 łyżki cukru pudru
100 g masła orzechowego
100 g powideł śliwkowych
100 ml ponczu do nasączenia (np. soku pomarańczowego)
 

Dekoracja:

2 łyżki połamanych ziaren kakaowca
5-6 rurek waflowych
½ opakowania pianek
1 opakowanie landrynek czerwonych, żółtych lub pomarańczowych
 
Ten tort to idealna propozycja dla każdego mężczyzny, który w młodości marzył, aby być strażakiem. Wykonanie tego deseru nie jest trudne, a efekt, trzeba przyznać, oszałamiający!
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Biszkopt przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodając więcej wody. Zawartość torebki z ciastem mieszamy w wysokim naczyniu z wodą i jajami. Następnie, przekładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Krem czekoladowy przyrządzamy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na koniec dodajemy miękkie masło i 3 łyżki cukru pudru. Całość miksujemy jeszcze chwilkę do otrzymania jednorodnej masy. Składanie tortu zaczynamy od nasączenia blatów biszkoptu ponczem. Następnie, nakładamy powidła i przekładamy biszkopty przygotowanym kremem. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy masłem orzechowym oraz warstwą kremu. Potem przykrywamy trzecim blatem i smarujemy całość pozostałą częścią kremu na gładko. Na koniec posypujemy wierzch połamanymi ziarnami kakaowca, po czym przekładamy tort na duży talerz.
Płomień do ozdoby przygotowujemy krusząc landrynki w woreczku za pomocą tłuczka. Sproszkowane cukierki wysypujemy na blaszkę z papierem do pieczenia, następnie pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC (bez termoobiegu), do momentu, gdy landrynki się roztopią. Ostudzony płat łamiemy na kawałki w kształcie płomienia. Następnie pianki opalamy opalarką kuchenną i układamy dookoła tortu. Z rurek tworzymy na wierzchu ciasta stos „chrustu” i na wierzch wbijamy płomienie z landrynek.
Smaczny i efektowny tort zrobi furorę zarówno wśród małych, jak i dużych facetów! Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.