Tartaletki z lemon curd i owocami

przepis na tartaletki

fot. mat. prasowe

Aromatyczne i soczyste owoce to nieodzowny element lata. Orzeźwiające tartaletki z lemon curd są idealne na upał. Kto ma ochotę na lekki deser z owocami?

 

Ciasto:

1 opakowanie kruchego ciasta Delecta

1 jajo

100 g zimnej margaryny lub masła

Krem:

2 jaja

2 cytryny

110 g cukru

70 g masła

Dekoracja:

dowolne świeże owoce

świeża mięta

kwiaty

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Następnie foremki do tartaletek smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Zawartość torebki z ciastem wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Całość miksujemy przez około 2-3 minuty, aż do połączenia się składników. Podsypując mąką wałkujemy ciasto. Tartaletki wykładamy gotowym ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni, następnie odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie dokładnie myjemy i osuszamy cytryny. Skórkę ścieramy na tarce, po czym wyciskamy sok. Sok i startą skórkę przekładamy do metalowej miski (jeśli nie mamy metalowej miski, możemy przełożyć składniki do niedużego garnka). Dodajemy cukier i jaja, które roztrzepujemy trzepaczką. Następnie, dodajemy masło pokrojone na kawałki. Do garnka wlewamy trochę wody, ale tyle, by woda nie dotykała dna po nałożeniu miski ze składnikami. Wodę zagotowujemy, a potem ustawiamy moc palnika na średnią. Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką, do momentu aż masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Dalej ogrzewamy masę, mieszając dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu (po około 15 minutach powinna być gotowa). Gotowy krem wykładamy do kruchych spodów, potem dekorujemy owocami, listkami lub jadalnymi kwiatami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.