
fot. mat.pras./Ol’Vita
Przepis na wspaniały domowy chleb, z dodatkiem mąki konopnej i ziaren konopi.
Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej typ 450
-
100 g mąki konopnej Ol’Vita
-
200 g zakwasu żytniego
-
350 ml letniej wody
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżka miodu
-
2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba
Przygotowanie
- Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól
-
Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut
-
Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
-
Wierzch posypać ziarnami konopi
-
Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 – 35°C
-
Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
-
Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.
Wskazówka
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.