Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie

fot. mat.pras./Ol’Vita

Przepis na wspaniały domowy chleb, z dodatkiem mąki konopnej i ziaren konopi.

Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g mąki konopnej Ol’Vita

  • 200 g zakwasu żytniego

  • 350 ml letniej wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka miodu

  • 2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba

Przygotowanie

  • Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól
  • Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut

  • Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia

  • Wierzch posypać ziarnami konopi

  • Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 – 35°C

  • Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin

  • Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.

Wskazówka

Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.