Przepis na ryż w stylu włoskim z zielonym groszkiem

ryż z groszkiem

Fot. Sawex Spółka z o. o. Foods Sp. k.

Ryż biały w stylu włoskim z zielonym groszkiem to propozycja smacznego i pożywnego dania, pełnego wartościowych składników odżywczych

Przepis, składniki:

• 40 dag ryżu białego marki Britta
• 20 dag łuskanego zielonego groszku (może być mrożony)
• 10 dag wędzonego boczku
• 10 dag mielonej wieprzowiny
• 4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
• cebula
• 1/2 szklanki startego parmezanu
• sól, pieprz
• łyżka masła do naczynia żaroodpornego

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju (oliwie), następnie dodać pokrojoną drobno cebulę i chwilę smażyć razem, po czym wymieszać z mielonym mięsem i dusić pod przykryciem 15 min. Posolić do smaku. W tym czasie zagotować 3 litry wody, wrzucić ryż i groszek, gotować ok. 20 min. Odcedzić. Ugotowany ryż z groszkiem połączyć z uduszonym mięsem, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Całość posypać startym parmezanem. Zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.