Przepis na łódki taco

Przepis na łódki taco

Fot: flickr

Letnie przyjęcie? Zamiast grillować mięso, podaj meksykańskie łódki taco wypełnione smacznymi dodatkami. Oczarują wszystkich gości!

Taco to uniwersalna przekąska, to której możesz włożyć wszystkie ulubione dodatki. Najczęściej podawane jest z mięsem mielonym, warzywami, serem i ostrym sosem, ale możesz do nich włożyć co tylko zechcesz!

Składniki:

– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki oleju
– woda

Jak zrobić łódki taco?

Mąkę przesiej, dodaj sól, posiekane masło, szklankę wody. Zagnieć ciasto, zawiń w folię, potem włóż do lodówki na ok. 40 minut. Wyjmij ciasto i rozwałkuj, wykrój kółka słoikiem albo większą szklanką. Każde z nich posmaruj olejem (najlepiej pędzelkiem), połóż na blasze do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni. Piecz 10-12 minut, w połowie czasu odwróć placki na drugą stronę. Wyjmij je z piekarnika i ułóż na wałku do ciasta, albo na butelce, tak aby utworzyły się łódki. Kiedy ciasto wystygnie, możesz włożyć w nie ulubione dodatki i podawać!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.