Lato zamknięte w słoiku. Dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki

dżem

fot. mat. prasowy

Delektując się świeżymi owocami często myślimy o tym, aby zatrzymać czas i móc celebrować najcieplejszą porę roku jak najdłużej. Jak to zrobić? Proponujemy zamknąć lato szczelnie w słoiku i otwierać zawsze, kiedy za nim zatęsknimy.

Przetwory to tradycyjny sposób na zachowanie właściwości owoców i warzyw. Szczególnie jeśli przygotowujemy je osobiście, wówczas mamy pewność, że do produkcji wykorzystane zostały składniki najwyższej jakości. Zamknięte w słoiczkach witaminy mogą służyć przez cały rok. Jednymi z najbardziej zdrowych letnich owoców są maliny. Badania potwierdzają, że  świetnie sprawdzają się w starciu z infekcjami. Ich cechą szczególną jest również wyrazisty smak, będący wynikiem zawartości w owocach aż 100 olejków eterycznych. Dżem doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa czy składnik wypieków. A ponadto wesprze organizm w walce z przeziębieniem, szczególnie jeśli zostanie wzmocniony o leczniczą miętę i bogatą w witaminę C limonkę.

Dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki

Składniki:

– 800 g malin

– 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

– 1 limonka

– kilka listków mięty

Przygotowanie:

Maliny myjemy, osuszamy je na papierowym ręczniku. Wsypujemy maliny do garnuszka, dodajemy cukier po czym gotujemy na niedużym ogniu około 60 minut (dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardziej gęstą konsystencję). Następnie dodajemy sok wyciśnięty z limonki i posiekane listki mięty, całość zagotowujemy. Tuż po zdjęciu z ognia dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, po czym stawiamy słoiczki do góry dnem, aby się zawekowały. Gdy ostygną możemy je odwrócić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.