Posól arbuza

Posól arbuza

Fot: Shutterstock

Arbuz orzeźwia i nawadnia. Czy wiesz, jak bardzo smakuje, gdy jest posolony?

Zalety arbuza można wyliczać niemalże bez końca. Ma niewiele kalorii, dlatego możesz jeść go w zasadzie bez ograniczeń. Cytrulina, substancja, którą znajdziesz w arbuzie, sprawia, że komórki tłuszczowe ograniczają produkcję tłuszczu, co pomaga w zrzuceniu kilogramów. Arbuz pomaga w zatrzymaniu wapnia, a to wzmacnia kości. Zawiera też likopen, pozytywnie wpływający na stawy.

Arbuz świetnie smakuje w sałatce owocowej, w koktajlach owocowych, ale też sam. Posolony jest wyśmienity. Sól wzmacnia smak owocu, dodaje kontrastu do słodyczy arbuza i wydobywa z niego maksimum soków. Lekko posolony arbuz ugasi również pragnienie. Możesz użyć dowolnej soli, tej zwykłej kuchennej, koszernej, wędzonej lub eleganckich płatków solnych dla efektu chrupania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.