Pomysł na pyszne śniadanie

śniadanie

fot. mat.pras. Orchidea Creative Group

Pyszne śniadanie – od niego trzeba zacząć dzień. I nie musi białe, na mleku. Pożywne będzie z jakiem i szpinakiem, zielono-żółte.

Składniki:

  • pół szklanki szpinaku młodego marki Eisberg
  • pół szklanki rukoli marki Eisberg
  • 2 jajka
  • ½ awokado
  • 3 łyżki octu spirytusowego
  • 2 litry wody
  • płatki chili do dekoracji
  • pieczywo

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing – oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli. W  średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.