Pomidory faszerowane bulgurem i ziołami

pomidory faszerowane

fot. mat. prasowe

Lekko zmodyfikowane, tradycyjne przepisy urozmaicają codzienny jadłospis. Celebrując letni klimat można na przykład faszerowane papryki zamienić na… pomidory.

Składniki:

6 pomidorów o małej ilości soku

70 g bulguru

pół cebuli

1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

duży ząbek czosnku

1 łyżka posiekanych liści bazylii

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego oregano

60 g sera feta

30 g zielonych oliwek

Sól i pieprz do smaku

Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Ścinamy wierzchy pomidorów od strony szypułki i zachowujemy je. Pomidory wydrążamy łyżeczką, potem lekko solimy ich wnętrze i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wylewamy z środka puszczony sok.

Bulgur przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i przekładamy do miski. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy plastry i smażymy dalej przez 5 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do bulguru. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, pokruszony ser. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do miski z kaszą. Wlewamy 2 łyżki oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory nadziewamy bulgurem i układamy w naczyniu do zapiekania. Każdy przykrywamy wierzchem. Pieczemy przez około 20-30 minut. Podajmy na ciepło lub na zimno, najlepiej z dodatkiem jogurtowego sosu, np. tzatziki.

Wskazówka: Nadzienie można wzbogacić ugotowaną lub konserwową brązową soczewicą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.