
fot. mat. prasowe
Lekko zmodyfikowane, tradycyjne przepisy urozmaicają codzienny jadłospis. Celebrując letni klimat można na przykład faszerowane papryki zamienić na… pomidory.
Składniki:
6 pomidorów o małej ilości soku
70 g bulguru
pół cebuli
1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
duży ząbek czosnku
1 łyżka posiekanych liści bazylii
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego oregano
60 g sera feta
30 g zielonych oliwek
Sól i pieprz do smaku
Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Ścinamy wierzchy pomidorów od strony szypułki i zachowujemy je. Pomidory wydrążamy łyżeczką, potem lekko solimy ich wnętrze i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wylewamy z środka puszczony sok.
Bulgur przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i przekładamy do miski. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy plastry i smażymy dalej przez 5 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do bulguru. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, pokruszony ser. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do miski z kaszą. Wlewamy 2 łyżki oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory nadziewamy bulgurem i układamy w naczyniu do zapiekania. Każdy przykrywamy wierzchem. Pieczemy przez około 20-30 minut. Podajmy na ciepło lub na zimno, najlepiej z dodatkiem jogurtowego sosu, np. tzatziki.
Wskazówka: Nadzienie można wzbogacić ugotowaną lub konserwową brązową soczewicą.