Placuszki z buraka i plastrów z papryką z dipem z koziego sera

jesienne śniadanie

fot. mat. prasowy

Buraki kojarzą się z dodatkiem do obiadu, jednak świetnie sprawdzą się także jako śniadanie. Placuszki z buraków z tymiankiem, plastrami wegetariańskimi z papryką VeggieDay i lekkim dipem to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia!

Burak jest warzywem pełnym witamin i minerałów. Znajdziemy w nim wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do najważniejszych z nich można zaliczyć witaminę A, C, B1, a także żelazo, fosfor, wapń, kobalt, czy magnez. Warto zatem włączyć buraki do codziennej diety, zwłaszcza jesienią.

Składniki:

Placki:

– 1 szklanka mąki pszennej

– Pół szklanki mleka

– Pół łyżeczki soli

– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu

– duże jajko

– opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

– ugotowany lub upieczony burak

– listki z 3 gałązek tymianku

– olej do smażenia

Dip:

– 100 g jogurtu naturalnego

– 30 g miękkiego koziego sera w roladce

– 2 łyżeczki soku z cytryny

– Szczypta cukru do smaku

– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz, jajko. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodajemy plastry, buraki i tymianek. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Składniki dipu dokładnie mieszamy łyżeczką. Placuszki podajemy z dodatkiem przygotowanego dipu.

Wskazówka: Do dipu zamiast sera koziego można dodać ser feta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.