
fot. mat. prasowy
Buraki kojarzą się z dodatkiem do obiadu, jednak świetnie sprawdzą się także jako śniadanie. Placuszki z buraków z tymiankiem, plastrami wegetariańskimi z papryką VeggieDay i lekkim dipem to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia!
Burak jest warzywem pełnym witamin i minerałów. Znajdziemy w nim wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do najważniejszych z nich można zaliczyć witaminę A, C, B1, a także żelazo, fosfor, wapń, kobalt, czy magnez. Warto zatem włączyć buraki do codziennej diety, zwłaszcza jesienią.
Składniki:
Placki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– Pół szklanki mleka
– Pół łyżeczki soli
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
– duże jajko
– opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
– ugotowany lub upieczony burak
– listki z 3 gałązek tymianku
– olej do smażenia
Dip:
– 100 g jogurtu naturalnego
– 30 g miękkiego koziego sera w roladce
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– Szczypta cukru do smaku
– Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz, jajko. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodajemy plastry, buraki i tymianek. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Składniki dipu dokładnie mieszamy łyżeczką. Placuszki podajemy z dodatkiem przygotowanego dipu.
Wskazówka: Do dipu zamiast sera koziego można dodać ser feta.