Pizza w kształcie serca

fot. mat.pras. ZM Pekpol

Dzień Mamy powinien być wyjątkowy. Jeśli chcesz sprawić mamie przyjemność, nie ograniczaj się do podarowania jej bukietu kwiatów czy pudełka czekoladek. Świetnym prezentem będzie wspólnie spędzony czas i przygotowanie czegoś pysznego. Ogromna pizza w kształcie serca będzie idealna!

Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie, jednak warto wiedzieć, że 26 maja to data obowiązująca tylko w Polsce. W większości państw, dzień ten świętuje się w drugą niedzielę maja, jednak np. w  Indonezji Dzień Mamy przypada 22 grudnia. W każdym kraju dzieci w podobny sposób starają się sprawić, aby ich mamy poczuły się wyjątkowo. We Włoszech pociechy pieką ciasteczka w kształcie serca. Zainspiruj się tym zwyczajem i przygotuj dla mamy pyszną kolację.

W tym wyjątkowym dniu możecie zapomnieć o kaloriach i skusić się na prawdziwą ucztę. Ogromna pizza w kształcie serca z pachnącymi, pysznymi dodatkami będzie wspaniałą niespodzianką. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności. Kluczową kwestią w przygotowaniu pizzy jest ciasto – nie może być grube ani twarde, tylko chrupiące i delikatne. – Zwróćmy uwagę, aby nie przygnieść ciasta nadmiarem dodatków. Najlepiej ograniczyć ich ilość i starannie je dobrać. Wybierajmy takie, które dobrze znoszą wysoką temperaturę. Jeśli chodzi o rodzaj wędliny, to sprawdzi się salami dojrzewające (np. w wygodnej formie plastrów) – jest pyszne na zimno, a po upieczeniu staje się wyjątkowo chrupkie i nadając pizzy charakterystyczny smak – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przygotowanie kolacji i wspólne spędzenie wieczoru będzie dla mamy wspaniałą niespodzianką i odskocznią od codziennych obowiązków. Zwolnij mamę z jej trudnej funkcji w dniu jej święta i podaruj serce. Na talerzu!

Pizza od serca na Dzień Mamy:

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 180 ml ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • puszka pomidorów rozdrobnionych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 250 g mozzarelli
  • 4 plastry pomidora
  • kilka cienkich plasterków salami dojrzewającego ZM Pekpol
  • kilka zielonych oliwek
  • kilka listków rukoli

Przygotowanie:

Z podanych składników odlać 1/3 szklanki wody. Dodać łyżkę mąki, cukier i rozkruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie połączyć go z resztą składników i dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną szmatką i odłożyć na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos: pomidory z puszki wymieszać z oliwą i przyprawami. Podgrzewać w rondelku mieszając, aż sos się zredukuje i będzie gładki. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego serce. Ułożyć na blasze, posmarować sosem, ułożyć kawałki mozzarelli, plastry pomidorów, salami i plasterki oliwek. Pizzę piec ok. 10 minut w temperaturze ok. 250 stopni. Gotową pizzę posypać listkami rukoli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.