Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

fot. mat.pras./Orchidea Creative Group

Patisony faszerowane wyglądają efektownie. Miłe urozmaicenie nudnej kuchni.

Składniki:

4 duże patisony

2 szklanki Jarmużu marki Eisberg

½ szklanki kasza gryczanej

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

8 suszonych pomidorów

3 łyżki sosu sojowego

pół szklanki wody

¼ szklanki startego parmezanu

1 łyżka oleju do smażenia

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory
i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać
z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.