Panierowany kurczak z warzywami

przepis na kurczaka w panierce

©Peteer/Bank zdjęć Photogenica

 

To wersja klasycznego anglosaskiego dania, tyle że smaczniejsza i bardziej elegancka.

Składniki:

  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • 1 kg polędwiczek z kurczaka
  • 2 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 2 łyżki masła
  • 1 ½ szklanka rozmrożonego zielonego groszku
  • 450 gramów ugotowanych ziemniaków baby
  • ¼ szklanki liści mięty
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Panierowany kurczak z warzywami. Jak go zrobić?

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. W tym czasie w misce połącz jogurt i pieprz cytrynowy. Wrzuć polędwiczki, dokładnie wymieszaj. Potem dodaj płatki kukurydziane, parmezan i oliwę z oliwy – jeszcze raz wymieszaj. Polędwiczki w panierce przełóż na naoliwioną kratkę do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 12 minut. Podczas gdy mięso się piecze, przełóż szalotkę i masło do dużego garnka. Następnie na średnim ogniu przysmaż 2-4 minuty. Dodaj groszek, wymieszaj i smaż jeszcze kolejne 1-2 minuty. Potem dodaj ziemniaki, miętę i skórkę cytrynową, wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Polędwiczki rozłóż na talerzach, przykryj mieszanką z warzyw. Gotowe!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.