Ostra zapiekanka mac’n’cheese

Ostra zapiekanka mac’n’cheese

Fot: Shutterstock

Mac’n’cheese to klasyczne danie comfort food. Nie licz przy nim kalorii, delektuj się smakiem.

Mac’n’cheese, czyli makaron zapiekany z serem i różnymi dodatkami, to kultowe danie w Stanach Zjednoczonych. Szybki i ekonomiczny sposób na zrobienie sycącego i bardzo smacznego obiadu dla wielu osób. Kup dobrej jakości ser i wybierz odpowiednio ostrą papryczkę chili. My proponujemy zrobienie zapiekanki mac’n’cheese z papryczką jalapeno, która jest ostra i wyrazista, ale nie zdominuje smaku dania.

Składniki (na 4-6 porcji)

Na sos: 3 szklanki pełnotłustego mleka, ½ szklanki niesolonego masła, ½ szklanki mąki uniwersalnej, 2 łyżeczki soli koszernej

Na danie główne: opakowanie makaronu kolanka, 2 szklanki startego sera cheddar, ½ szklanki sera topionego, 1/3 szklanki oczyszczonych i drobno posiekanych papryczek jalapeno (odłóż odrobinę do przybrania), ½ szklanki posypki panko.

Jak przygotować ostrą zapiekankę mac’n’cheese

Gotowanie rozpocznij od przygotowania sosu. Mleko podgrzewaj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, na tyle długo, aby nie wrzało, ale na powierzchni zaczęły pojawiać się bąbelki. Garnek zdejmij z ognia i odstaw. W osobnym garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Kiedy całkowicie się rozpuści, dodaj mąkę – mieszaj (przez ok. 3 min), aż powstanie jasnobrązowa masa. Zdejmij z ognia. Powoli wlej (stale mieszając) przygotowane wcześniej mleko. Kiedy dokładnie zmiesza się z mąką, garnek wstaw na średni ogień i mieszaj dalej. W ciągu 2-3 minut sos powinien mocno się zagęścić. Dobrym sposobem na sprawdzenie, czy jest gotowy, jest zanurzenie w nim łyżki. Jeśli po wyjęciu sos nie będzie z niej spływał, to znaczy, że jest gotowy. Dopraw go solą do smaku. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Gdy go odsączysz, polej zimną wodą. Do garnka z sosem dodaj ser cheddar, serek topiony i papryczki jalapeno. Naczynie podgrzewaj na średnim ogniu (stale mieszając) przez ok. 3 minuty, aż ser się lekko rozpuści. Wyłącz ogień i dodaj ugotowany makaron. Jeszcze raz wszystko wymieszaj. Mac’n’cheese przełóż do dużego naczynia żaroodpornego i posyp panko. Jeśli chcesz, dodaj jeszcze więcej papryczki, posypując nią wierzch zapiekanki. Mac’n’cheese zapiecz 7-10 minut w 150 stopniach.
 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.