Ośli ser Pule

Ośli ser Pule

Fot: Instagram/ foodinlifemagazine

Ser z mleka osła to obecnie najdroższy i najzdrowszy ser na świecie.

Ośle mleko pomaga w leczeniu nadciśnienia, zapobiega też arteriosklerozie. Ma mało białka i tłuszczu, za to dużo laktozy. Zawiera wiele witamin i mikroelementów: wapnia, fosforu, żelaza, cynku. Mleko może być podawane dzieciom z alergią jako substytut mleka matki. Z oślego mleka wyrabia się kosmetyki, likiery, a ostatnio ser, który zjednuje sobie coraz więcej fanów.
Ser Pule, bo o nim mowa, jest najdroższym serem na świecie. Ma niewiele tłuszczu i aż 60 razy więcej witaminy C niż ser z mleka krowiego. Jest jednak bardzo drogi. Kilogram może kosztować nawet 1000 euro. Nic dziwnego, bo na ten kilogram sera trzeba aż 25 litrów mleka! Ser Pule niezwykle trudno kupić. Produkowany jest jedynie w jednym miejscu na świecie, w rezerwacie przyrody Zasavica w Serbii. Rezerwat dysponuje hodowlą 300 osłów, ale naraz mleko może dawać jedynie 20 z nich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.