Nowy trend: mleko owsiane

Nowy trend: mleko owsiane

Fot: Photogenica

Mleko owsiane jest pełne składników odżywczych. Mogą je pić alergicy i osoby z nietolerancją laktozy. Jest jeszcze zdrowsze niż mleko z karalucha!

To bardzo zdrowa, choć jeszcze mało popularna alternatywa dla mleka krowiego. Możesz dodać je do płatków na śniadanie, porannego cappuccino, lub wypić w ramach lekkiego lunchu. Ma mnóstwo wapnia. Jedna szklanka pokrywa aż 36 procent dziennego zapotrzebowania na wapń i 10 procent na witaminę A (dwa razy więcej niż mleko krowie) i 10 procent dziennego zapotrzebowania na żelazo. Mleko owsiane wspomaga system odpornościowy, przeciwdziała zmęczeniu i anemii. Jakie jeszcze ma zalety?

Jest bogate w błonnik

W jednej szklance znajdziesz nawet 2 gramy błonnika! Błonnik przedłuży poczucie sytości, sprawi, że rzadziej będziesz sięgać po przekąski pomiędzy posiłkami. Według badań, dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Jest pyszne i uniwersalne

Nie ma dominującego smaku, dlatego pasuje to większości potraw. Możesz dodać je do kawy, albo wypić do obiadu.

Możesz zrobić je w domu

Rozgnieć widelcem lub zmiksuj 200 gramów płatków owsianych. Płatki przełóż do dużej miski i zalej 6 szklankami gorącej wody. Poczekaj 30 minut, potem energicznie zamieszaj. Całość przelej przez gęste sito, pozostałą na sitku papkę odciśnij drewnianym wałkiem. Gotowe mleko przelej do butelki. Możesz trzymać je w lodówce do 3 dni.

Ma dużo składników odżywczych

Tiamina ułatwia organizmowi trawić węglowodany. Kwas foliowy zapobiega rozwojowi anemii u kobiet w ciąży, zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych płodu. W połączeniu obie substancje stymulują procesy pamięci.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz