Nowy superfood – mleko wielbłąda

Nowy superfood - mleko wielbłąda

Fot: Shutterstock

Odstaw mleko sojowe i kokosowe, zapomnij o krowim. Najbardziej zdrowe mleko pochodzi od wielbłąda.

Jest od wielu lat spożywane w krajach Bliskiego Wschodu. Miejscowi wierzą, że to najbliższy substytut mleka matki. Jego działanie jest coraz częściej znane w krajach zachodnich. Mleko coraz częściej spotykamy na stołach w Europie, jego działaniem są coraz bardziej zainteresowani Amerykanie i Kanadyjczycy. Nie bez powodu. Ma 5 razy więcej witaminy C, 10 razy więcej żelaza i ok. 10 razy mniej kalorii niż mleko krowie. Mogą je pić wszyscy, także osoby nie tolerujące laktozy. Znajdziesz w nim duże źródła potasu, magnezu, cynku i innych składników, które pomogą ci wzmocnić system odpornościowy i zwalczać infekcje. Nie bez powodu jest składnikiem wielu kosmetyków. Białko mleka pomoże zwalczać infekcje bakteryjne, naprawić i odbudować tkanki. Witamina C wspomaga produkcję kolagenu, który wzmacnia sprężystość skóry. Magnez pomaga zwolnić proces starzenia, chroni też włosy przed wypadaniem. Jedynym minusem jest cena. Mleko wielbłąda może być nawet 3 razy droższe niż to krowie. Nie ma co się dziwić. Podczas gdy krowa może dać nawet 30-40 litrów mleka dziennie, wielbłąd zaledwie 10 litrów.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.