Nowoczesna wersja makaronu carbonara

Nowoczesna wersja makaronu carbonara

Fot: Photogenica

Tradycyjny makaron carbonara jest smaczny, ale zawsze można go unowocześnić

Składniki (na 4-6 porcji):

– ½ kg surowego lub wędzonego boczku, pociętego w cienkie paski
– 3 drobno posiekane pory
– sól koszerna do smaku
– czarny pieprz do smaku
– ¾ kg makarony spaghetti
– 3 jajka
– ½ szklanki posiekanej pietruszki
– ¾ szklanki posiekanych suszonych pomidorów
– świeżo starty parmezan do przybrania

Boczek włóż do dużego garnka i postaw na średnim ogniu. Smaż przez 7-10 minut, aż tłuszcz całkowicie się wytopi. Przełóż go na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Do tłuszczu w garnku dodaj por i szczyptę soli. Smaż go, aż zacznie zmieniać kolor na brązowy, zdejmij z ognia. Zagotuj duży garnek wypełniony ¾ wodą. Dodaj szczyptę soli, ugotuj makaron al dente. Gotując makaron, lekko ubij jajka. Dodaj je do naczynia, do którego przesypałaś przecedzony makaron. Dokładnie wymieszaj. Dodaj por, boczek, pietruszkę i suszone pomidory – jeszcze raz wymieszaj. Makaron rozłóż na talerzach, dopraw pieprzem i posyp serem parmezan.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.