DIY: 3 pomysły na domową lemoniadę

DIY: 3 pomysły na domową lemoniadę

Fot: Pixabay

Nic tak dobrze nie ukoi pragnienia jak domowa lemoniada. Łatwo ją zrobić i jest zdrowsza niż słodki napój ze sklepu.

Lemoniada cytrynowa

Jedna porcja to zaledwie 72 kalorie.

Składniki (na 20 porcji):

– 1 ¾ szklanki cukru
– 8 szklanek wody
– ½ szklanki soku z cytryny

W małym garnku połącz cukier i 1 szklankę wody, postaw na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, mieszaj cukier tak długo, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia do wystygnięcia. Przykryj go i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Wyciśnij sok z cytryny, wybierz miąższ, ale usuń z niego pestki. W dużym dzbanku połącz zimny syrop cukrowy, sok z cytryny, miąższ i pozostałą wodę. Wymieszaj i gotowe.

Lemoniada malinowa

Tę lemoniadę podajemy w eleganckich słoikach (pojemność ok. 440 – 500 ml) wypełnionych lodem. Jedna porcja to ok. 319 kalorii.

Składniki (na 5 porcji):

– 3 kg świeżych malin
– 6 szklanek cukru
– 4 szklanki soku z cytryny
– 5 butelek 0,3 litra toniku lub napoju imbirowego
– kostki lodu
– woda

Maliny zmiksuj. Powstałą masę przeciśnij przez gazę lub sitko z małymi oczkami. Uzyskany sok przelej do średniej wielkości garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzej na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmij pianę z powierzchni. Napój przelej do 5 słoików w każdym zostaw ¼ miejsca. Słoiki zamknij. Do dużego garnka nalej wody i wstaw na mały ogień. Po 3-4 minutach wstaw do niego wcześniej przygotowane słoiki. Jeśli woda ich nie zakryje, dolej jej więcej. Lekko zwiększ ogień, poczekaj aż woda zacznie wrzeć, gotuj przez 10 minut. Wyjmij słoiki z wody i odstaw do wystygnięcia. Gdy ostygną, otwórz je i dolej do każdego małą butelkę (0,3 litra) toniku lub napoju imbirowego, resztę miejsca w słoiku wypełnij lodem.

Lemoniada brzoskwiniowa

Jedna porcja to 182 kalorie.

Składniki (na 5 porcji):

– 4 szklanki wody
– 2 obrane, oczyszczone i drobno posiekane brzoskwinie
– 1 szklanka cukru
– ¾ szklanki soku z cytryny
– 1 pokrojona w plasterki cytryna
– 5-7 gałązek mięty

W dużym garnku połącz 2 szklanki wody, brzoskwinie i cukier. Wymieszaj, postaw na duży ogień. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do małego i przykryj garnek. Gotuj przez 5-7 minut, aż brzoskwinie będą miękkie, zdejmij z ognia do wystygnięcia. Mieszankę przecedź przez gęste sitko, do płynu dodaj sok z cytryny i pozostałą wodę. Podawaj z plasterkami cytryny, mięty i z kostkami lodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.