Chropowatość, pieczenie, zaognienie, a w ekstremalnych sytuacjach pękanie i krwawienie naskórka – takie są objawy, gdy mamy spierzchnięte usta. Jak ich uniknąć?
Usta są wrażliwe na warunki pogodowe, więc zima im nie sprzyja. Niska temperatura, mróz i wysuszone powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach sprawiają, że często pierzchną i pękają. Dlatego wymagają szczególnej pielęgnacji i codziennego nawilżania. Oprócz ochronnej pomadki, stosuj jeden z domowych sposobów na spierzchnięte i suche usta.
Oliwa z oliwek
Posmaruj je odrobiną oliwy, która lekko natłuści, nawilży i zmiękczy naskórek. Jeśli masz mocno spierzchnięte usta, wymieszaj 7 kropli oliwy z łyżeczką miąższu z awokado. Mieszankę nałóż na 20 minut.
Masło karité
Duże ilości witaminy A,D, E i F sprawiają, że masło karite jest częstym składnikiem kosmetyków. Nałóż na wargi cienką warstwę masła. Już po kilku minutach będą bardziej nawilżone i delikatne w dotyku, staną się też odporniejsze na złą pogodę.
Miód
Miód działa nie tylko nawilżająco, ale też odkażająco. Smaruj nim spierzchnięte usta nawet kilka razy dziennie.
Peeling
Jeśli chcesz mieć jędrne i gładkie usta, raz w tygodniu rób ich peeling. Możesz wykonywać go miękką szczoteczką do zębów.
Pamiętaj
Za pierzchnięcie ust odpowiedzialne są nie tylko warunki atmosferyczne. To często skutek niedoboru witaminy B. Jedz produkty pełnoziarniste, warzywa, żółty ser, jajka, owoce.
Czekoladowa wazelina kosmetyczna do ust z Floslek, nawilża, wygładza oraz chroni.