Naleśniki banoffee migdałowo-razowe

naleśniki razowe

fot. VOG Polska Sp. z o.o.

 

Naleśniki można jeść na śniadanie, obiad i na kolację. Szczególnie lubiane są te w wersji na słodko. Podsuwamy więc pomysł, jak wykonać ten deser w zdrowej i pełnowartościowej wersji.

Składniki (6-7 porcji):

1 szklanka mleka migdałowego

1 szklanka wody mineralnej gazowanej

1/2 szklanki mąki razowej

1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej

2 łyżki oleju Rapso

1 jajko rozmiar L

2 łyżki mąki migdałowej

szczypta soli

1/3 łyżeczki nasion wanilli

Dodatki:

6–7 bananów (dojrzałych)

migdały do podania (Kresto)

6–7 łyżeczek masła migdałowego

1 śmietana kremówka 36% (schłodzona przez noc)

200 ml jogurtu greckiego (schłodzony przez noc)

250 g malin

250 g rabarbaru

1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na naleśniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj aż do połączenia. Następnie odstaw na ok. 20 minut.

2. Przełóż do garnka maliny, umyty, pokrojony rabarbar, dodaj 1 łyżkę wody. Wszystko doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj kilka minut, aż do momentu wyraźnego zagęszczenia się sosu.

3. Ustaw pustą miskę a na niej sitko. Przełóż do niego sos malinowo-rabarbarowy i przetrzyj go, aby pozbawić pestek. Dodaj do powstałego sosu erytrol lub ksylitol. Potem wszystko wymieszaj.

4. Na nieprzywierającej patelni usmaż naleśniki. Ciasto jest mniej sprężyste niż tradycyjne, dlatego przekładaj je delikatnie.

5. Posmaruj naleśnik 1 łyżeczką masła migdałowego i połóż na środku obranego banana, a następnie zroluj całość. Z resztą naleśników postępuj tak samo.

6. Przełóż do misy miksera kremówkę i jogurt grecki. Ubijaj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gęstego kremu.

7. Podawaj naleśniki z sosem oraz bitą śmietaną. Do przybrania wykorzystaj migdały, maliny oraz listki mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.