To pizza, na punkcie której oszalały gwiazdy, na co dzień pilnujące wagi i zdrowego stylu życia. To także doskonały wybór dla osób, które muszą wyłączyć z codziennej diety zboża. Zamiast tradycyjnego ciasta, pizzę tworzymy na placku z kalafiora. Dodajemy ulubione warzywa, wędlinę.
Składniki:
- ½ główki kalafiora
- 1 lekko ubite jajko
- 1 ¼ szklanki podartego na małe kawałki półtłustego sera mozzarella
- 2 łyżki startego sera parmezan
- szczypta soli koszernej i świeżo mielonego czarnego pieprzu
- ¼ szklanki sosu pomidorowego
- 1 szklanka pokrojonych w połówki pomidorów winogronowych
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki posiekanych płatków chili
- listki świeżej bazylii (opcjonalnie)
Jak przygotować pizzę kalafiorową:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Kalafior zetrzyj na tarce. Musisz mieć 2 szklanki startego warzywa. Przełóż kalafior to dużej miski i wstaw do kuchenki mikrofalowej. Podgrzewaj 7 minut, aż kalafior będzie mokry. Pozwól mu wystygnąć, dodaj jajko, 1 szklankę sera mozzarella, ser parmezan, sól i pieprz. Mieszając połącz składniki, rozwałkuj na placek i połóż na posmarowaną tłuszczem foremkę do pizzy lub blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut, aż całość zmieni kolor na złoty. Posmaruj powstałe ciasto sosem, udekoruj ¼ szklanki mozzarelli, pomidorkami, czosnkiem i płatkami chili. Całość włóż z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu możesz udekorować pizzę liśćmi bazylii.