Na śniadanie: frittata

Na śniadanie: frittata

Fot: pxhere

Lubisz jajecznicę? Frittata to jej urozmaicona wersja – masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką lub serem. Przywędrowała do nas z Hiszpanii i Włoch. Jest sycąca, idealna na śniadanie, w końcu najważniejszy posiłek dnia.

Składniki:

– 4 plastry surowego boczku
– 2 małe (obrane) ziemniaki Yukon Gold
– ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
– sól i pieprz do smaku
– 8 dużych jajek
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
– ¾ szklanki startego na tarce sera cheddar

Jak zrobić frittatę

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu, rozłóż plastry boczku. Smaż przez 5 minut po każdej stronie. Boczek przełóż na papierowy ręcznik. Do tłuszczu po boczku dodaj pokrojone drobno ziemniaki, dopraw czosnkiem granulowanym, łyżeczką pieprzu i soli. Smaż przez ok 7 minut, aż będą gotowe. Połam boczek na małe kawałeczki. Jajka ubij w dużej misce, dodaj boczek, szczypiorek i ser cheddar – wymieszaj. Gotowe ziemniaki rozłóż na dnie dużego naczynia do pieczenia, zalej mieszanką z jajkami. Przełóż naczynie do piekarnika, piecz całość przez kolejne 10-12 minut – coś tu naplątałaś. Wyjmij frittatę z piekarnika, pokrój na 4-8 porcji, potem podawaj!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz