Misja obiadów czwartkowych Karola Okrasy

Misja obiadów czwartkowych Karola Okrasy

fot. mat.pras.

Zdrowe żywienie, racjonalna dieta na co dzień, zapobieganie schorzeniom cywilizacyjnym, jak nadwaga czy otyłość. Te tematy dziś są na topie, ale przede wszystkim chodzi o propagowanie zdrowego stylu życia. Za promowanie właściwych nawyków i umiejętne korzystanie z diet, ćwiczeń, właściwe dobieranie aktywności fizycznej do kondycji oraz stanu organizmu, biorą się już nie tylko specjaliści. Dużą rolę odgrywają osoby znane, dzięki których uczestnictwu w propagowaniu wspomnianych elementów codziennego życia, coraz więcej osób zaczyna się przekonywać do potrzeby zmiany stylu życia i nawyków żywieniowych. Jedną z takich propozycji są spotkania – Obiady Czwartkowe Karola Okrasy.

Czym są obiady czwartkowe i kto za tym wszystkim stoi?

Obiady czwartkowe to spotkania, za sprawą których stoi między innymi Karol Okrasa, ale i inne osoby znane ze świata telewizji, sportu, dziennikarstwa i kultury, a także firma Philipiak Milano. Misją tych spotkań jest szerzenie wiedzy na temat zdrowego stylu życia, który bywa różnorodnie pojmowany. Propagowanie zmiany nawyków żywieniowych, modyfikacji dotychczasowego stylu życia, jak i poszerzania wiedzy w wielu tematach związanych z żywieniem. Podczas obiadów czwartkowych uczestnicy rozprawiają na temat prawidłowego żywienia, edukacji żywieniowej, menu przygotowanego z myślą o najmłodszych. Poruszane są ponadto tematy dotyczące schorzeń wynikających z nieprawidłowego stylu żywienia, jak i wszelkiego rodzaju chorób, które skutkują koniecznością dokonania zmian w codziennym jadłospisie.

Goście obiadów czwartkowych dzielą się wiedzą, a także doświadczeniem zdrowotnym. Podczas spotkań można liczyć na wsparcie merytoryczne lekarzy dietetyków oraz Karola Okrasy – znanego mistrza kuchni. Ważnym aspektem spotkań tego rodzaju jest charytatywna pomoc. Podczas spotkań zbierane są środki, które zostają przekazane na rzecz Fundacji A kogo?, pomagającej dzieciom z Kliniki Onkologii Instytutu „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka”.

W organizacji spotkań uczestniczy ponadto marka Philipiak, o której więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.obiadyczwartkowe.pl/. Wartością przekazywaną przez firmę są także wskazania dotyczące zdrowego gotowania, które bazuje nie tylko na wybieranych produktach i rodzajach przyrządzanych dań, ale i korzystaniu z konkretnych naczyń do gotowania. Dziś bowiem wiadomo, że nawet najzdrowsze produkty mogą tracić swoje właściwości i stawać się wręcz toksyczne dla organizmu, jeśli podczas preparacji i obróbki termicznej, mają do czynienia z niewłaściwymi naczyniami.

Promowanie zdrowego stylu życia

Dlaczego w promowaniu zdrowego stylu życia uczestniczą znane twarze? Bo przeciętna osoba zdecydowanie częściej jest skłonna zaufać komuś, kto jest powszechnie znany i daje przykład własną osobą. Wykazuje się wiedzą teoretyczną i praktyczną, ponadto okazuje wsparcie. Niekiedy oczywiste zasady zdrowego żywienia, ale przekazywane w odpowiedni sposób, przedstawione jasno i czytelnie, a do tego podparte przykładem, skuteczniej trafiają do odbiorców.

Problemem jest również to, że wiedzę na temat zdrowego stylu życia czytelnicy czerpią głównie z Internetu. Niestety tutaj weryfikacja rzetelnych źródeł jest zadaniem trudnym, a niekiedy wręcz niemożliwym. Promowanie zdrowego stylu życia, w którym uczestniczą goście obiadów czwartkowych, to obalanie mitów i przytaczanie faktów. Nie jednak tych internetowych, ale powszechnie znanych, sprawdzonych, pewnych.

Goście obiadów czwartkowych

fot. mat.pras.

Goście obiadów czwartkowych

Firma Philipiak Milano stojąca za cyklem spotkań poświęconych zdrowemu stylowi życia, przekazuje wartość w postaci realnej, namacalnej – naczyń, które pozwalają na zdrowe gotowanie, a jednocześnie wpisują się w estetykę każdej kuchni. Tym samym trafiają do nawet najbardziej wymagających użytkowników.

Spośród wszystkich osób uczestniczących w cyklu spotkań, pojawiają się również znane osobistości, jak Agnieszka Cegielska, Julia Pietrucha, Karolina Malinowska, Magdalena Wójcik, Małgorzata Pieczyńska, Monika Mrozowska, Sylwia Leszczyńska, Violetta Kołakowska czy Małgorzata Foremniak. Jak wiele i w jaki sposób łączy ich ze zdrowym stylem życia, można przeczytać na stronie http://www.obiadyczwartkowe.pl/nasi-goscie.

Jeśli chcieć czerpać wiedzę na temat jadłospisu, gotowania, dopasowywania diety do danych schorzeń, to właśnie od tych, którzy specjalizują się w takich dziedzinach. Od lekarzy dietetyków będących w stanie przekazać wiedzę niedostępną w zakamarkach Internetu, ale i pasjonatów, którzy mając za sobą doświadczenie w gotowaniu, praktykę w dobieraniu produktów spożywczych czy układaniu codziennego jadłospisu, są w stanie podpowiedzieć właściwe rozwiązania.

Zdrowy styl życia nie ma jednoznacznej i ściśle określonej definicji. Pod tym wyrażeniem kryje się jednak całe mnóstwo zagadnień, związanych nie tylko z żywieniem. Światowa Organizacja Zdrowia podaje za to konkretną definicję zdrowia, która mówi o dobrostanie psychicznym, fizycznym i społecznym. Tym samym na zdrowie wpływ ma wiele czynników, które są zbiorem codziennych decyzji, nawyków, zachowań i wykonywanych czynności. Ich znajomość pozwala osiągnąć indywidualny stan równowagi, a można ją pozyskać dzięki cyklicznym spotkaniom – Obiadom Czwartkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.