Minikiwi – zdrowa przekąska na każdą okazję

Jagody aktinidii ostrolistnej, znane także jako minikiwi, to porcja zdrowia w wydaniu maxi! Ten intrygujący, niewiele większy od winogrona owoc jest nie tylko bogaty w składniki odżywcze, ale i wyjątkowo smaczny.

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) jest pnączem, które choć znane od wieków i cenione ze względu na walory ozdobne, nie było dotąd powszechnie uprawiane w celach spożywczych. Owocem aktinidii jest jagoda, której miąższ przypomina popularne kiwi – w przeciwieństwie jednak do niego wyróżnia się gładką, cienką i jadalną skórką. Owoc można od razu włożyć do ust i zjeść, tak jak maliny lub porzeczki.

Wystarczy wziąć i schrupać

Minikiwi nie wymaga obierania ani krojenia, nie pozostawia także plam. Ten niewielki, słodko-kwaśny i niskokaloryczny owoc (tylko 52 kcal w 100 g) jest idealną przekąską dla dzieci, młodzieży, seniorów oraz osób prowadzących aktywny tryb życia. Wystarczy spakować poręczne opakowanie do torebki lub pudełka na drugie śniadanie, aby cieszyć się smakiem minikiwi w ciągu dnia. Po owoc warto także sięgnąć tuż przed treningiem lub gdy potrzebujemy zastrzyku energii.

Owoc do zadań specjalnych

Minikiwi zawiera dużo witaminy C (52,5 mg w 100 g, co stanowi 87,5% ZDS), która stymuluje układ odpornościowy, a także witaminy E (5,28 mg w 100 g, co stanowi 44% ZDS) będącej  jednym z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. To również cenne źródło błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, a także odgrywa istotną rolę w zapobieganiu otyłości oraz profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 oraz chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. W jagodach aktinidii znajdziemy też potas, magnez, fosfor oraz wapń – główny budulec kości, zalecany w dużych dawkach dzieciom i osobom w podeszłym wieku.

W kulinarnej odsłonie

Minikiwi można wykorzystać do przygotowania oryginalnych i lekkich dań. Wystarczy tylko kilka składników i parę minut, aby stworzyć zdrową sałatkę, którą można zabrać do biura lub do szkoły. Owoc doskonale sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, deserów, przystawek oraz dań głównych – za każdym razem wnosząc do klasycznych przepisów egzotyczną atmosferę, słodycz oraz oryginalność.
Minikiwi pojawi się w sklepach pod koniec sierpnia pod nazwą handlową NERGI®. NERGI® jest wynikiem prac naukowców z instytutu Plant & Food Research w Nowej Zelandii. W sposób naturalny wyselekcjonowali oni nowe odmiany aktinidii, których jagody – poza doskonałymi walorami smakowymi i odżywczymi – utrzymują jędrność do 8 tygodni po zbiorach. NERGI® będzie dostępne w sprzedaży w opakowaniu 125 g do połowy listopada.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.nergi.info.
Kiwi w kosmetykach:

[buybox-widget category=”cosmetics” ean=”5901018011154″]

 

1 Comment

  • Agnieszka pisze:

    Kiwi bądź małe kiwi jest bardzo zdrowe i ponoć już jedno wystarczy aby zapewnić całodzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę C. Unikałabym jednak jedzenia bezpośrednio przed lub po umyciu zębów przez wzgląd na uwagę na szkliwo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.