Meksykańskie brownie

Meksykańskie brownie

Fot: Max Pixel

Tym brownie ulegnie nawet największy wróg słodyczy. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają cynamonowi.

Nie pochodzą z Meksyku, ale swoją nazwę zawdzięczają cynamonowi, który jest tam bardzo popularny. Wielbiciele tych brownie twierdzą, że to deser idealny – ciastka idealnie słodkie, miękkie, delikatne i sycące.

Składniki:

– 3 szklanki mąki uniwersalnej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
– 2 szklanki brązowego cukru
– 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
– 2 jajka z temperatury pokojowej
– 1 łyżka wanilii
– 2 łyżki białego cukru
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Jak zrobić meksykańskie brownie

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Nasmaruj dużą formę do pieczenia masłem. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj na gładką masę masło, cukier brązowy, jajka i wanilię. Dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę z mąką i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę rozlej równo do przygotowanej formy. W małej miseczce wymieszaj biały cukier i cynamon. Posyp ciasto przelane do formy, wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut. Wyjmij do przestygnięcia. Kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe, pokrój je w prostokąty i podawaj.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz