
©bhofack2/Bank zdjęć Photogenica
Masło jabłkowe jest pyszne i świetnie nadaje się na kanapkę. Jak z jabłek można zrobić masło?
Składniki na masło jabłkowe
– 3 kg jabłek, oczyszczonych, pociętych w ćwiartki
– 1 ½ szklanki cydru jabłkowego
– sok z 1 cytryny
– 1/2 szklanki wody
– 2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Jak zrobić masło jabłkowe
W dużym garnku wymieszaj jabłka, cydr, wodę i sok z cytryny. Postaw garnek na średni ogień. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień do małego – gotuj przez około 30 minut. Po przestygnięciu zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj – garnek postaw na średnim ogniu i gotuj godzinę od czasu do czasu mieszając. Powstałe masło przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku.