Makaron jednak jest zdrowy

Makaron jednak jest zdrowy

Fot: Shutterstock

Po latach wyrzeczeń mamy w końcu dowód na to, że makaron jest zdrowy. Możemy go jeść z czystym sumieniem.

Badania opublikowane niedawno w brytyjskim magazynie Nutrition & Diabetes podważyły tezę, że zdrowe odżywianie się jest równoznaczne z wykreśleniem makaronu z jadłospisu. Wręcz przeciwnie, makaron może być elementem zdrowej, zbilansowanej diety. W badaniu przeanalizowano nawyki żywieniowe i BMI ponad 23 tys. osób z dwóch różnych regionów Włoch. Nie znaleziono jednoznacznego połączenia pomiędzy jedzeniem makaronu a przybieraniem na wadze. Wręcz odwrotnie, osoby regularnie jedzące makaron (oczywiście w umiarkowanych ilościach), miały mniejszy obwód w pasie i biodrach niż te, które wyeliminowały go z diety. „Badania udowodniły, że wbrew temu co myślą ludzie, jedzenie makaronu nie wiąże się ze wzrostem wagi, a wręcz przeciwnie” – powiedział współautor badań, George Pounis.

Zanim jednak zaczniesz zamawiać carbonarę z czosnkowym chlebem, pamiętaj że Włosi jedzą raczej lekkie makarony, z niewielką liczbą dodatków. To m.in dlatego kuchnia śródziemnomorska uważana jest za jedną za najbardziej zdrowych na świecie. Bierzmy też poprawkę na fakt, że badania przeprowadzono we Włoszech. W końcu Włosi to królowie makaronu. Ale czy z miłości do własnej kuchni zmieniliby wyniki badań?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.