Lucuma – nowa pozycja na liście superfoods

Lucuma

Lucuma

Lucuma na zewnątrz wyglądem przypomina trochę awokado, wewnątrz ma intensywny, żółty kolor. Jest jednym z najbardziej zdrowych owoców.

W swojej ojczyźnie, peruwiańskich Andach, nazywana jest złotem Inków, a drzewo na którym rośnie, drzewem życia. W Peru, ale także w Chile, używana jest jako składnik lodów, shake’ów, soków i deserów. Jest słodka w smaku. Jej wielbiciele określają jej smak jako połączenie awokado ze słodkim ziemniakiem.

Dlaczego jest zdrowa?

W wersji sproszkowanej owoc może być doskonałym słodzikiem. Ma niski indeks glikemiczny, jest pełna utleniaczy, cynku, żelaza, błonnika, wapnia, magnezu i fosforu. Jest też doskonałym, choć nietypowym źródłem witaminy B3, którą najczęściej znajdziemy w mięsie. To właśnie dlatego świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jest też całkowicie pozbawiona glutenu. Inkowie doceniali jej zasługi w medycynie. Lucuma ma działanie przeciwzapalne, wspomaga regenerację skóry.

Jak ją jeść?

Lucuma jest delikatnym owocem, dlatego dość trudno znaleźć ją poza Południową Ameryką. W Stanach Zjednoczonych i Europie możesz znaleźć lucume w proszku. Może zastąpić cukier zarówno w napojach, jak i wypiekach czy deserach.

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.