Łosoś na zimno

Łosoś na zimno

Fot: pixabay

W upalne lato nie zawsze mamy ochotę na gorące posiłki. Wypróbuj łososia na zimno w wersji śródziemnomorskiej, udekorowanego mieszanką jogurtu, szczypiorku i oliwek.

Składniki:

– 1 bulwa kopru włoskiego
– 4 oczyszczone filety z łososia
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– ¼ szklanki wytrawnego białego wina
– ¼ szklanki wody
– 1 szklanka naturalnego jogurtu
– ¼ szklanki zielonych oliwek bez pestek
– ¼ szklanki drobno posiekanego świeżego szczypiorku
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Jak zrobić łososia na zimno

Pokrój bulwę kopru w cienkie plastry (natkę zostaw do dekoracji), ułóż na dnie szklanego naczynia do pieczenia. Na koprze ułóż filety z łososia, posyp ½ łyżeczki soli, skrop winem i wodą. Naczynie zawiń folią spożywczą, wstaw do kuchenki mikrofalowej i podgrzej 8 minut. Wyjmij naczynie i zdejmij folię. Połóż nową warstwę folii bezpośrednio na łososiu, kolejną owiń całe naczynie i wstaw do lodówki na całą noc. W dużej misce wymieszaj jogurt, oliwki, szczypiorek, sok z cytryny, oliwę, pieprz i pozostałą sól. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem rozłóż równo łososia z koprem na 4 talerze, udekoruj mieszanką jogurtu z oliwkami i natką z kopru.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz