Tradycyjna kutia na bazie pszenicy – jak przygotować ziarno

fot. mat.pras./pixabay.com

Przepis na kutię – jedną z dwunastu potraw wigilijnych, serwowanych na polskich stołach, wywodzi się z kuchni wschodniej (ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej). Tradycyjna kutia powinna składać się ze ściśle określonych składników, których połączenie jest źródłem niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Jednym z głównych elementów kutii jest pszenica – ziarno to podkreśla staropolski charakter potrawy, a także stanowi o jej sytości i wyjątkowym zapachu. Wymaga jednak odpowiedniej obróbki. O tym, co należy wziąć pod uwagę podczas przygotowania pszenicy na kutię, można przeczytać w tym artykule.

Składniki na kutię

Mak, pszenica, różnorodne bakalie, a także miód, ekstrakt migdałowy i słodka śmietanka – tych składników zdecydowanie nie może zabraknąć podczas przygotowywania kutii. Sam proces jest bardzo prosty – wystarczy dokładnie wymieszać wymienione wyżej komponenty, a uzyskaną w ten sposób mieszankę wstawić na kilka godzin do lodówki. Jak można się domyślać, mak i pszenica muszą być uprzednio ugotowane i ostudzone. O ile ziarna maku są dość często wykorzystywane w polskiej kuchni – zwłaszcza jako składnik wyśmienitych makowców – to pszenica w czystej postaci jest dość rzadko spotykanym produktem, a co za tym idzie, jej przygotowanie wymaga odpowiedniej wiedzy. – Poniżej przedstawiamy kolejne kroki, do przygotowania pszenicy na kutię.

  1. Kup pszenicę łuskaną, czyli bez otrębów, a jeżeli nie uda Ci się takiej znaleźć, możesz samodzielnie pozbyć się łusek. Wystarczy wsypać ziarno do bawełnianej lub lnianej ściereczki, a następnie związać jej końce, tworząc w ten sposób prowizoryczny woreczek. Tak „zapakowaną” pszenicę, należy ubijać przez kilka minut za pomocą drewnianej pałki. Następnie, ziarno należy wsypać do miski, wypłukać oraz powtarzać powyższą czynność, aż do momentu, kiedy łuski będą całkowicie oddzielone od ziaren.
  2. Przygotowaną w ten sposób pszenicę zalej wrzątkiem i odstaw na całą noc, by namiękła.
  3. Następnego dnia zagotuj pszenicę, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj aż do momentu, gdy ziarna będą miękkie. Cały proces może trwać od 3 do 4 godzin.

Wskazówka

Uważaj, by nie przegotować pszenicy – ziarno powinno być miękkie, ale nie może mieć konsystencji kleistej papki.


Przygotowanie pszenicy na kutię jest dość czasochłonne, jednak czas poświęcony na tę czynność zdecydowanie się opłaci – kutia na bazie pszenicy ma wyśmienity smak, stanowiący o tradycyjnym charakterze tej potrawy. Alternatywą dla ziaren pszenicy jest makaron – kutia z jego wykorzystaniem (https://akademiasmaku.pl/przepis/swiateczne-przepisy-kutia-wigilina-z-makiem-i-makaronem,4282) także jest smaczna, a jej wykonanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.