Kurczak sashimi

Kurczak sashimi

Fot: andrewspurgin/ Instagram

Kilka miesięcy temu uwagę Internetu przyciągnęło zdjęcie kurczaka sashimi, mięsa pokrojonego na bardzo cienkie paski, podawanego na surowo. Niektórzy nie mogli w to uwierzyć.

Zdecydowana większość Internautów uznała zdjęcie za tzw. fake, czyli nieprawdziwą informację wypuszczoną do sieci wyłącznie w celu wygenerowania ruchu i przyciągnięcia uwagi. Jak się jednak okazuje, kurczak sashimi to danie, które zjesz w wielu restauracjach, przeważnie w Japonii i Stanach Zjednoczonych. To kurczak przysmażany przez maksymalnie 10 sekund, doprawiany i natychmiast podawany. Właściciele restauracji zapewniają, że danie jest bezpieczne dla zdrowia. Mięso jest nie tylko maksymalnie świeże, ale przygotowywane jest ze specjalnej odmiany kurczaka – Nagoya Cochin, hodowanego w ściśle sanitarnych warunkach. Wiele osób porównuje je do warunków na farmie wołowiny Kobe.

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz