
fot.©alphaspirit/Bank zdjęć Photogenica
Każdy szef kuchni zna wiele trików, które pozwalają na przykład uratować przesoloną potrawę, albo usprawnić sobie pracę. Oto kilka z nich.
1. Podskakująca deska do krojenia – dobrze znane, prawda? Sposób na jej unieruchomienie jest bardzo prosty. Wystarczy pod deskę położyć wilgotny papierowy ręcznik. Będzie się dobrze trzymać blatu i nie przesuwać.
2. Co zrobić z resztkami domowego sosu, który pozostał po obiedzie? Można przelać go do foremek na kostki lodu i zamrozić. Będzie można go wykorzystać do przygotowania innych potraw, np. „dosmaczenia” zup.
3. A co z sałatą, której świeżość i kruchość chciałybyśmy zachować na dłużej? Oczywiście i na to jest sposób! Osuszone liście sałaty wkładamy do miski, na wierzch kładziemy papierowy ręcznik i owijamy folia śniadaniową.
4.Więcej cytryny w cytrynie? Wystarczy rolować cytryny dłonią, po płaskiej powierzchni. Dzięki temu sok zamknięty w drobinkach miąższu uwolni się i uzyskamy go więcej.
5. Jak utrzymać wino w odpowiedniej temperaturze? Wystarczy wrzucić do kieliszka zmrożone winogrona.
6. Niezawodny sposób na przesolone potrawy – surowy ziemniak. Wystarczy wrzucić obranego ziemniaka do gotującej się przesolonej potrawy. Ziemniak wchłonie sól.
7. Trikiem dobrze znanym jest test na świeżość jajka. Do szklanki z wodą wkładamy jajko. Świeże będzie leżało na dnie, starsze uniesie się z jednej strony, nieświeże – wpłynie na powierzchnię.