Kolorowe szaszłyki

fot. Orchidea Creative Group

Kolorowe szaszłyki smakują i dorosłym i dzieciom. Robi się je szybko i trudno je popsuć, chyba że je przypalimy. Jak zrobić smaczne szaszłyki?

Składniki:

  • 500 g karczku marki Berger
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 5 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała, zielona papryka
  •  ½ szklanki oleju
  •  przyprawa do grilla
  • świeża bazylia
  • 6 patyczków do szaszłyków

Wykonanie:

Karczek pokroić w kostkę (ok. 2,5 cm x 2,5 cm). Papryki umyć, wydrążyć z pestek i podzielić na małe części. Cebule pokroić w piórka, pieczarki na 6 cząstek. Olej wymieszać z przyprawami, polać nim mięso i warzywa oraz dokładnie wymieszać – marynować ok. 1 godziny. Następnie nadziewać na patyczki kostki mięsa na przemian z warzywami, po czym gotowe szaszłyki grillować ok. 25 minut, co jakiś czas zmieniając stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.