Kokosowe gofry

gofry kokosowe

fot. mat. prasowy Mama i ja

 

Chrupiące z wierzchu, a w środku delikatnie rozpływające się w ustach ciasto – gofry to pomysł na deser, który zdobywa serca wielu osób. Połączenie delikatnej chrupkości kokosowego ciasta z ulubionymi owocami i orzechami będzie stanowiło smakowite urozmaicenie.

Składniki (6-10 porcji):
200 ml wody Mama i ja
200 ml maślanki naturalnej
ok. 3 łyżki mąki kokosowej (lub bardzo drobno zmielonych wiórków kokosowych)
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
nasiona z przeciętej laski wanilii
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
4 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli

Dodatki:
ulubione owoce
jogurt naturalny
miód
syrop klonowy
orzechy
bakalie
masło orzechowe (doskonale komponuje się z bananem)

Wykonanie:
1. Wodę i maślankę przelewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, sól, sodę, olej oraz wiórki kokosowe. Następnie całość dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Dosypujemy przesianą mąkę kokosową oraz pszenną. Całość ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż ciasto uzyska konsystencję średnio gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, stopniowo dolewamy wodę. Natomiast jeśli jest za rzadkie, dosypujemy mąkę kokosową, kontrolując przy tym gęstość ciasta.
3. Ciasto wylewamy na powierzchnię gofrownicy i pieczemy ok. 2 minut.
4. Gofry najlepiej podawać ciepłe, udekorowane ulubionymi dodatkami. Aby utrzymać temperaturę gofrów, można po upieczeniu włożyć je do piekarnika nagrzanego do 100°C. Dzięki temu wszyscy domownicy dostaną ciepłe gofry, które dodatkowo zyskają nieco na chrupkości.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.