Knedle ze śliwkami

Jak zrobić knedle ze śliwkami

© PixAchi/Bank zdjęć Photogenica

Jesień to pora na śliwki węgierki. Zrób knedle i podawaj je z maślanym sosem. Jedna porcja to 350 kalorii i głębia smaku!

Składniki (na 4 porcje):

– ½ kg ziemniaków
– 1 jajko
– 120 – 150 gramów mąki
– ¼ kg śliwek węgierek
– 1 łyżeczka cynamonu
– ¾ łyżeczki cukru pudru
– 7 łyżek masła
– 7 łyżek bułki tartej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru

Jak zrobić knedle ze śliwkami:

Ziemniaki umyj i ugotuj. Odcedź je, a kiedy wystygną, obierz. Zmiel je w maszynce i przełóż do średniej wielkości miski. Dodaj jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrób na gładkie ciasto. Śliwki umyj i usuń pestki. Z ciasta uformuj niewielkie kulki, rozpłaszcz je w dłoni. Na każdym placku połóż śliwkę. Posyp cukrem i cynamonem, zlep ciasto i z każdego placuszka ze śliwką utocz pełną kulkę. Zagotuj garnek osolonej wody. Do wrzątku wrzucaj przygotowane knedle. Poczekaj aż wypłyną na powierzchnię, gotuj przez ok. 3-4 minuty i wyjmij. Masło rozgrzej na średnim ogniu. Dodaj bułkę tartą, wymieszaj. Maślanym sosem polej knedle.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.