Kiszony czosnek

Kiszony czosnek

Fot: Pixabay

Kiszony czosnek jest bardziej łagodny w smaku niż jego świeża wersja. To naturalny probiotyk oraz świetny dodatek do kanapek, sałatek i serów.

Składniki:

– 10 główek czosnku
– 1 korzeń chrzanu
– kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
– 3 liście laurowe
– 3-4 łodygi kopru
– 1 łyżeczka gorczycy
– 1 łyżka soli kamiennej
– 1 litr wody

Jak zrobić kiszony czosnek:

Czosnek podziel na ząbki i obierz ze skórki. Chrzan umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wyparz wrzątkiem 3 małe słoiki. Na dnie każdego rozłóż równomiernie kawałki chrzanu, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i gorczycę. Dodaj ząbki czosnku, na szczycie połóż łodygi kopru. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę, dodaj sól kamienną i wymieszaj. Gotuj zalewę przez kilka minut. Gotową solanką zalej czosnek w słoikach i szczelnie je zamknij. Słoiki trzymaj w zacienionym miejscu przez 2-3 tygodnie. Po tym czasie powinny być gotowe.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz