Kiszone kurki

Kiszone kurki

Fot: Pixabay

Kisić można w zasadzie wszystko. Także grzyby. Kiszone kurki zachowują delikatność grzybów, eksplodują jednak całkiem nowym smakiem!

Nadchodzi sezon na grzyby! Możesz podawać je gotować, smażyć albo ukisić.

Składniki (na 4 słoiki):

– 1 kg świeżych kurek
– 1 litr wody
– 1 łyżka soli kamiennej
– 1 łyżka białej gorczycy
– 6 łyżek miodu
– 4 ząbki czosnku
– 4 gałązki kopru

Jak zrobić kiszone kurki

Grzyby umyj pod zimną wodą, wrzuć do wrzątku i odgotuj 3-4 minuty. Obierz czosnek. Zagotuj wodę w drugim garnku. Dodaj sól i miód, wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Do czterech wyparzonych słoików włóż po jednym ząbku czosnku, kilka ziarenek gorczycy, rozłóż kurki i gałązki kopru. Zalej słoiki wcześniej przygotowaną wodą z miodem i solą, lekko zakręć. Odstaw słoiki w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Dokręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce

Przeczytaj także

Dodaj komentarz