Kawa z brokułami – nowy superfood!

Kawa z brokułami – nowy superfood!

© Vir4ello / Bank zdjęć Photogenica

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw, dużo też mówi się o właściwościach prozdrowotnych kawy. A gdyby tak połączyć je w jedno? Chociaż trudno w to uwierzyć, takie warzywne espresso znajduje coraz więcej wielbicieli.

Brokuły mają dużo wartości odżywczych i witamin (regulują poziom cukru, chronią przed wrzodami żołądka czy anemią). Zawierają też sulforafan, bardzo silny przeciwutleniacz. Wiele osób nie przepada jednak za ich jednostajnym (często określanym po prostu jako mdły) smakiem. Większość kucharzy przyznaje, że są słabym nośnikiem smaku, ale za to dobrze komponują się z innymi składnikami potraw. Ale żeby dodawać brokuły do kawy? Autorami tego dość oryginalnego pomysłu są Australijczycy, konkretnie naukowcy z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) przy współpracy z Hort Innovation. Postanowili wzbogacić smak czarnej kawy, najlepiej porannego espresso o wartości odżywcze, ale też zapobiec marnowaniu żywności. Jak to działa? Do czarnej kawy dodaje się ok. 2 łyżeczek (to równowartość jednej porcji brokułów) sproszkowanych brokułów i dokładnie miesza. W ten sposób wzbogacamy małą czarną o porcję manganu, błonnika czy witaminy E. Taka kawa ma zachować swoje właściwości, a jednocześnie być znacznie zdrowsza. Można delektować się nią o każdej porze dnia.

Niestety, naukowcy nie zdradzili jak smakuje ich wynalazek. Być może nieprzypadkowo. Chyba wolimy pozostać przy cukrze i mleku, a brokułowy proszek dodać raczej do sosu, zupy czy porannego, zdrowego koktajlu. Tam jakoś pasuje bardziej. Zdecydowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.